Wat maakt de NY yankees pet zo’n iconisch fashion statement?

De NY Yankees pet: je kunt er tegenwoordig nauwelijks nog omheen. De bekende pet die gekenmerkt wordt door het Yankees logo (met de kruisende letters N en Y), is een echt icoon binnen de modewereld geworden. Ze zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar en in winkels over de hele wereld te koop. Ook hebben ze een brede doelgroep: ze worden allang niet meer alleen door sportliefhebbers en fans van de NY Yankees gedragen. Tegenwoordig zijn ze erg populair bij jongeren, maar ook bij bekende artiesten en mode-ontwerpers. Wat maakt deze pet toch tot zo’n iconisch fashion statement?

De geschiedenis van de pet

NY Yankees CapDe rijke geschiedenis van de NY Yankees pet heeft zeker een rol in de populariteit van de pet gespeeld. De Yankees pet was de eerste beroemde pet in de geschiedenis van het Amerikaanse honkbal. In de jaren twintig werd het namelijk voor het eerst een trend om een pet van je favoriete club te kopen. Deze petten zagen er precies hetzelfde uit als de petten die door de spelers van de club gedragen werden, en vormden zo een eerbetoon aan het team. De New York Yankees waren in deze tijd erg populair. Het logo was even daarvoor al veranderd naar een logo dat lijkt op het logo dat we nu kennen: de letter N en de letter Y, die elkaar kruisen.

In de decennia erna bleven de NY Yankees het bijzonder goed doen. Dit droeg natuurlijk alleen maar bij aan de populariteit van de petten: het team kreeg meer fans en de petten verspreidden zich langzaamaan over heel Amerika. Al snel waren de petten niet alleen populair bij New York Yankees fans, maar ook bij mensen die de pet als mode-accessoire begonnen te dragen. Vanaf de jaren zeventig werd dit merkbaar in het straatbeeld. Daarvoor werden de petten nog vooral op het veld of in de stadions gezien, maar het werd toen normaal om honkbal petten ook in het dagelijkse leven te dragen. En de petten werden ook in andere continenten, zoals Europa, veel gedragen. Tegenwoordig zijn ze ook in Nederland erg populair.

Jay-Z en de NY Yankees pet

Toch is deze geschiedenis niet de enige reden dat de pet zo populair is geworden. De bekende rapper Jay-Z heeft hier namelijk ook een grote invloed op gehad. Toen hij de pet begon te dragen, steeg de verkoop van de pet over de hele wereld. Jay-Z was zich zelf ook bewust van zijn invloed op de modewereld. In de single ‘Empire State of Mind‘ rapt Jay-Z hier zelfs over: ‘Ik heb de Yankees pet beroemder gemaakt dan een Yankee dat zou kunnen doen.’

Nadat Jay-Z veel met de pet gezien werd, begonnen ook andere invloedrijke mensen in de modewereld de pet te dragen. Verschillende Italiaanse ontwerpers werden met de pet gespot, wat natuurlijk ook gelijk weer invloed had op de status van de pet als mode-accessoire. Veel van deze mensen droegen de pet niet omdat ze fan waren van de Yankees of omdat ze van honkbal hielden. Voor hen was de pet al een fashion statement geworden. En zo groeide de pet langzaam uit tot het iconische statement dat het vandaag is geworden. Zoals één van de mode-ontwerpers hierover zei: de pet is groter dan honkbal.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.