Je kunt de laatste jaren geen kant meer uit kijken of je loopt tegen een influencer aan. Heel wat, vooral jonge mensen, laten zich graag beïnvloeden door anderen en daar maakt de marketing handig gebruik van. Producten moeten verkocht worden en op een moderne manier aan de man worden gebracht en, nog liefst op een zo onopvallend mogelijke manier.
Het internet en alle mogelijke social media apps worden in de strijd gegooid om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Maar, zoals altijd, is niet alles wat het lijkt, ook niet met influencers. Vooral jonge mensen die makkelijk te beïnvloeden zijn, lopen het gevaar om prooien te worden van keiharde business plannen.
Wat is een influencer eigenlijk
Influencers zijn mensen die ingezet worden om het gedrag van bepaalde doelgroepen te beïnvloeden. Je kunt hen vooral herkennen aan het aantal volgers op bijvoorbeeld, Instagram. Het is hun taak om, in naam van grote bedrijven, hun volgers te verleiden om bepaalde producten te kopen. Dit doen ze o.a. door te vloggen, te bloggen of foto’s te plaatsen.
Professionaliteit zoek
De meeste influencers zijn niet gekwalificeerd om de producten aan te prijzen waarvoor ze staan. Alles komt neer op ‘het goed kunnen overbrengen’ en dat is gevaarlijk. Er worden vaak producten en/of behandelingen aangeprezen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de volgers. Macro influencers hebben honderdduizenden volgers terwijl micro-influencers ‘slechts’ tienduizenden volgers kunnen hebben. Al naar gelang het aantal volgers, verdienen influencers meer of minder. Niet alle influencers zijn “fakers” of onbetrouwbaar, natuurlijk. Ook bij ons in België hebben we écht goeie influencers die met respect omgaan met hun publiek en hun platform. Ikzelf volg Steffi Vertriest en Gaëlle Garcia Diaz bijvoorbeeld, en beide zijn binnen hun niche gewoon écht geloofwaardig!
Stabiel zelfbeeld
De meest kwetsbaren in onze maatschappij zijn jongeren. Tot een bepaalde leeftijd worstelen mensen nog vaak met hun eigenwaarde en zelfbeeld. Zij zijn dus de makkelijkste prooien voor harde influencers. Het hoeft niet eens om producten of diensten te gaan, alleen het uiterlijke, de assertiviteit waarmee ze naar buiten treden en de feel-good-vibes die ze uitstralen kunnen al genoeg zijn om jongeren aan zichzelf te doen twijfelen. Want, als je de ‘verlokkers’ -want dat zijn ze uiteindelijk – gelooft, moet iedereen er fantastisch uitzien, altijd naar de nieuwste mode gekleed zijn, dié bepaalde handtassen of mobieltjes hebben en zo meer.
Van de sokkel gevallen
Tal van influencers vielen de laatste jaren reeds hun sokkel, met alle gevolgen van dien. Selfies die bewerkt zijn, aangeprezen producten die niet werken zoals het hoort, verhalen die helemaal niet stroken met de werkelijkheid enz. Voor geld doen mensen soms dingen die niet beantwoorden aan het fatsoen en de normen en waarden die normaal gesproken gehanteerd worden. Het is dan ook gevaarlijk van zomaar te geloven wat je ziet op Instagram. Het gaat altijd om iemand die betaald wordt om jou te verleiden tot actie en het is dan ook echt nodig om jongeren te doen inzien dat niet alles is wat het lijkt.